Türk halkının yüzde 71,4’ü kendisini “çalışkan” olarak tanımlıyor
Areda Survey adlı araştırma şirketi, Türkiye genelinde gerçekleştirdiği “Çalışkanlık Araştırması”nın sonuçlarını açıkladı. 3 bin 764 kişinin katıldığı araştırmanın sonucuna göre; Türk halkının yüzde 71,4’ü kendisini çalışkan olarak tanımlıyor. 2022 yılında yüzde 80 olarak karşımıza çıkan araştırma verilerine göre geçtiğimiz seneye göre yüzde 8,6’lık bir düşüş olduğu görülüyor. 2022’de kendisini orta düzeyde çalışkan olarak tanımlayanlar ise yüzde 13,5 iken 2024 yılı verilerine göre yüzde 25’e yükseldiği görülüyor. 2022 yılında kendisini çalışkan olarak görmeyen kişi oranı yüzde 6,5 iken 2024’te yüzde 3,6’ya kadar düşüyor.
Çalışkan olmanın sebebi “maddi durumu iyileştirmek”
Araştırma sonuçları; Türkiye’de yaşayan insanların yüzde 48,7’sinin çalışkan olmasının sebebini “maddi durumu iyileştirmek için” olduğunu gösteriyor. Katılımcıların yüzde 29,7’si ise çalışkan olma sebebi olarak “ülkemize karşı bir görev ve sorumluluk” olduğunu belirtiyor. Katılımcıların yüzde 12,5’i “manevi doyum ve başarı duygusu” nedeniyle olduğunu belirtirken yüzde 9,2’si ise çalışkanlığının ibadet dahilinde olduğunu ve sevap kazandırması nedeniyle çalışkan olduğunu belirtti.
2022 yılında gerçekleştirilen araştırmada ise farklı sonuçlar vardı. Aynı sorular ile gerçekleştirilen araştırmada; “Çok çalışmak veya çalışkanlık ile ilgili hangisine katılırsınız” şeklindeki soruya katılımcıların yüzde 42,8’i “İnsanın maddi durumunu iyileştirmek için yapılır”, yüzde 38,5’i “kendimizin yanında ülkemize karşı bir görevdir”, yüzde 9,1’i “Manevi doyum ve başarı duygusuyla yapılır”, yüzde 9,6’sına göre ise “İbadet kapsamında olup insana sevap kazandırır”. Şeklinde sonuçlar ile karşılaşılmıştı.
“Türk milleti dünyanın en çalışkan milletidir”
Araştırma katılımcılarına Türk milletini çalışkanlık anlamında değerlendirmeleri istendiğinde yüzde 40,7’si Türk milletini “dünyanın en çalışkan milleti” şeklinde adlandırıyor. Yüzde 34,9’u ortalama bir çalışkanlık düzeyinde görürken, yüzde 24,4’lük bir kesim ise genel olarak çalışkan bulmuyor.
Araştırmanın yöntemi
Türkiye genelinde 3.764 kişinin katıldığı, kantatif araştırma yöntemlerininden biri olan CAWI tekniği ile 5-8 nisan 2024 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Araştırma dijital ortamda yapıldı. Platform olarak “Areda Survey’in Profil Bazlı Dijital Paneli” kullanıldı.