Haftaya Ne Bekleniyor? Profesyonel Altın Analistleri Açıklıyor!

Federal Reserve’in şahin para politikası eğilimi ile potansiyel bir resesyon riski arasındaki çekişme piyasayı domine etmeye devam ediyor. Bu ortamda altın fiyatları nötr bir konumunda kalmaya devam ediyor.

Altın dengede kalırken, Fed kararını ve Powell’ı bekliyor

Altının arkasında bir miktar teknik ivme var. Bununla birlikte analistler, 1.980 dolarlık önemli direncin üzerine çıkmak için yeterli yakıta sahip olmadığını söylüyor. Hafta sonuna girerken, Aralık vadeli altın kontratları en son 1.945,60 dolardan işlem gördü. Böylece, geçen Cuma günkü kapanışa göre yaklaşık olarak değişmedi. Altının Cuma gününü 1.950 dolar civarındaki ilk direncin hemen altında kapattığı dördüncü hafta oldu. Bazı analistlere göre bu, piyasanın şu anda ne kadar dengeli olduğunu gösteriyor.

Fed’in en son para politikası kararını ve güncellenmiş ekonomik projeksiyonlarını açıklayacağı önümüzdeki hafta altın piyasasındaki itme ve çekme tam olarak sergilenecek. Beklentiler, Fed’in önümüzdeki hafta faiz oranlarını artırmayacağı yönünde. Ancak, büyük ihtimalle Fed Başkanı Jerome Powell, para politikası konusunda şahin duruşunu sürdürecek. TD Securities faiz oranı analistleri, şu yorumu yapıyor:

Powell’ın basın toplantısı ve nokta grafik revizyonları, Fed yetkililerinin daha fazla faiz artışına kapıyı kapatması muhtemel olmadığından, şahin bir tada sahip olabilir.

Bu durum değerli metali desteklemeye devam ediyor

CME FedWatchTool, piyasaların şu anda faiz oranlarının yılın geri kalanında değişmeden kalma olasılığını yaklaşık %60 olarak gördüğünü gösteriyor. Ancak bu piyasa beklentileri nispeten değişken ve hızla değişmesi mümkün. Powell’ın söyleminin altını sıkı bir tasma üzerinde tutması olası. Ancak, analistler para politikasının etkinliğini kaybetmekte olduğunu belirtiyor. OANDA’da kıdemli piyasa analisti olan Edward Moya, şu değerlendirmeyi yapıyor:

Küresel merkez bankaları arasındaki genel mesaj, faiz artırımlarının sona ermekte olduğu ve bunun altın için yükseliş anlamına geldiği yönünde. Altın çıkış yapmaya hazır olmayabilir. Ancak merkez bankalarının bir şeyleri kırma riskleri var. Bu da değerli metali desteklemeye devam ediyor.

Altın fiyatları için teknikler olumlu ancak…

SIA Wealth Management’ın baş piyasa stratejisti Colin Cieszynski, altının Fed toplantısı öncesinde 1.980 doların üzerine çıkmakta zorlanacağını söylüyor. Bununla birlikte, piyasanın teknik bir sıçrama için uygun bir görünüme sahip olduğunu da belirtiyor.

Kriptokoin.com’dan takip ettiğiniz üzere altın, yakın vadede sıkışmış durumda. Bununla birlikte, Cieszynski uzun vadeli yükseliş görünümünün sağlam bir şekilde yerinde kaldığını söylüyor. Cuma günü başlayan otomotiv işçilerinin grevinin, Federal Reserve ve dünyadaki diğer merkez bankalarının karşı karşıya olduğu ekonomik zorlukların altını çizmeye hizmet ettiğini de sözlerine ekliyor. Ayrıca, işçilerin enflasyonla mücadele için ücretlerde önemli bir artış talep ettiğine dikkat çekiyor. Bu bağlamda Cieszynski, şu açıklamayı yapıyor:

Sonuçta merkez bankaları sorunlarla karşılaşıyor. Ücret enflasyonu artmaya devam ediyor. Enflasyon sorunu ortadan kalkmıyor ve bu da altını destekliyor.

Altının yakıtı şimdilik daha yükseğe çıkmak için yetersiz!

Gainesville Coins’de değerli metaller uzmanı olan Everett Millman, altının dirençli gücünün potansiyelini gösterdiğini söylüyor. Millman, Fed’in para politikası ve ABD dolarının şu anda işlem gördüğü yer göz önüne alındığında, altın fiyatlarının en azından 1.900 doların altında olması gerektiğini belirtiyor. Buradan hareketle Millman, şu sonuca varıyor:

Küresel ekonominin sağlığına ilişkin netlik eksikliği altın fiyatlarını desteklemeye devam ediyor. Altın fiyatlarını 1.900 doların üzerinde tutmak için biraz yakıt var. Ancak daha yükseğe çıkarmak için yeterli değil.

Gelecek haftanın veri ve olay gündemi

Fed önümüzdeki hafta dikkatlerin çoğunu toplayacak. Bununla birlikte, piyasalar İngiltere Merkez Bankası, Japonya Merkez Bankası ve İsviçre Ulusal Bankası’nın para politikası kararlarını da yakından izleyecek.

Yatırımcılar Japonya’daki altın talebini yakından takip ediyor. Çünkü, zayıf yen değerli metale yönelik rekor düzeyde iç talep yaratıyor. Altın fiyatları şu anda yen karşısında 284.000 Yen’in üzerinde rekor seviyelere yakın işlem görüyor. Ayrıca, fiziki külçe altın primleri de tüm zamanların en yüksek seviyelerine yakın seyrediyor.

  • Salı: ABD konut başlangıçları ve inşaat izinleri.
  • Çarşamba: Federal Reserve para politikası kararı.
  • Perşembe: İsviçre Ulusal Bankası para politikası kararı, İngiltere Merkez Bankası para politikası kararı, Philly Fed anketi, Mevcut konut satışları, Japonya Merkez Bankası para politikası kararı.
  • Cuma: S&P flaş PMI anketi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

x